Δραστηριότητες

Το Ε6 είναι το ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών που διασχίζει και ενώνει τις χώρες της Ευρώπης. Στο νομό Δράμας εισέρχεται από την περιοχή της Κάτω Βροντούς και εξέρχεται από την περιοχή Παρανεστίου, αφού διασχίσει το Φαλακρό όρος. Το χαμηλότερο υψομετρικό σημείο της διαδρομής βρίσκεται στο Παρανέστι, στα 120 μ., ενώ το υψηλότερο στο Φαλακρό, στα 1800 μ. Η διαδρομή ξεπερνάει τα 90 χιλιόμετρα.
Σε γενικές γραμμές η διαδρομή μπορεί να περιγραφεί ως εξής: 

Κάτω Βροντού - Κάτω Νευροκόπι: Η διαδρομή (διάρκειας 12 ωρών) περνάει έξω από τον οικισμό Περιθώρι, κατευθύνεται στο δάσος της Κύκλας και από το Δασωτό φθάνει στο Κάτω Νευροκόπι. Το ενδιαφέρον της διαδρομής βρίσκεται στο πανέμορφο δάσος πλατύφυλλων της Κύκλας αλλά και στο τοπικό δασικό εργοτάξιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σταθμός ανάπαυσης. 

Κάτω Νευροκόπι - Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού: Με ανατολική κατεύθυνση φθάνουμε σε 4 ώρες στον οικισμό Βώλακα και από εκεί ανηφορίζουμε για το Φαλακρό περνώντας μέσα από το δάσος "Κουρί" με οξιές και μαύρη πεύκη, τις πλαγιές, τις κορυφές και τα λιβάδια του Φαλακρού. Η διαδρομή είναι δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα και απαιτούνται πάνω από 3 ώρες μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο. 

Χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού - Λιβαδερό: Μέσα από λιβάδια, δάση οξιάς και βελανιδιάς κατηφορίζουμε από υψόμετρο 1800 μ. στα 660 μ. στο Λιβαδερό. Η διαδρομή είναι δύσκολη και διαρκεί 5-6 ώρες. 

Λιβαδερό-Παρανέστι-Λειβαδίτης: Από το Λιβαδερό, με ανατολική κατεύθυνση, φθάνουμε σε 3 ώρες στο δασικό εργοτάξιο Δρεπανιού. Στη συνέχεια περνάμε από τον οικισμό Περίβλεπτο για να καταλήξουμε στο Παρανέστι. Η διαδρομή μέσα από το δάσος βελανιδιάς διαρκεί 6 ώρες. Από το Παρανέστι θα κατευθυνθούμε προς το Λειβαδίτη με ανηφορική και δύσκολη διαδρομή, επίσης 6 ωρών.

Όλες οι διαδρομές μπορούνε να παρέχουνε οδηγό βουνού κατόπιν συνεννοήσεως.

Στο Φαλακρό Χιονοδρομικό Κέντρο ( 18χμ από το ξενοδοχείο)

Στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος και σε απόσταση 12 χλμ. από το Βώλακα, οι λάτρες των χειμερινών σπορ θα χαρούν τη φυσική πίστα του χιονοδρομικού κέντρου, σε υψόμετρο 1745 μ., συνήθως από το Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Η πίστα του κέντρου διαθέτει διαδρομές όλων των επιπέδων δυσκολίας και είναι κατάλληλη τόσο για αρχάριους όσο και για αθλητές. 
Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια, και τρία baby lift, που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ. Σήμερα, με τη συνεχή βελτίωση των υποδομών του, κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις αξιολόγησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας μας.
Η κατάβαση για τους εμπειρότερους θα ξεκινήσει από υψόμετρο 2000 μ. Στις εγκαταστάσεις του κέντρου ο επισκέπτης θα αναζητήσει εξοπλισμό για τα σπορ και θα πάρει μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές. Θα απολαύσει ακόμη μια βόλτα στο χιόνι μέχρι τον αυχένα στα βορειοανατολικά, με θέα την τεχνητή λίμνη του Νέστου και τις κορυφές της Ροδόπης, και θα χαλαρώσει στο καφέ και στο εστιατόριο. Η περιοχή προσφέρεται για εξορμήσεις πάνω στα χαραγμένα μονοπάτια, σ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε έδαφος που έχει μεγάλη κλίση και απαιτεί οπωσδήποτε καλή φυσική κατάσταση. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει άνετους χώρους στάθμευσης για 800 αυτοκίνητα. 

Μπάνσκο 
Το Μπάνσκο είναι γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο και βρίσκεται στο όρος Πιριν της Βουλγαρίας. Απέχει 55 λεπτά οδικώς από το ξενοδοχείο Γρανίτης.


ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΚΙ
Αποτελεί μια αρκετά διαδεδομένη αθλητική δραστηριότητα στο Φαλακρό με αφετηρία συνήθως το χιονοδρομικό κέντρο. Οι ομαλές βορεινές πλαγιές του δημιουργούν ενδιαφέρουσες πίστες με απάτητο χιόνι. Σας προτείνουμε τις παρακάτω διαδρομές.
1. Χιονοδρομικό Κέντρο (1740 μ.) - Βάρδαινα (2.190 μ.). Υ.Δ. 450 μ.
2. Χιονοδρομικό Κέντρο (1740 μ.) - Κορυφή Χιονότρυπα (2111μ.) - Βάραθρο Χιονότρυπα (2000 μ.) - Προφήτης Ηλίας (2230 μ.): Υ.Δ 492 μ
Από την κορυφή Προφήτης Ηλίας (2232 μ.), εάν η χιονόπτωση είναι αρκετή, υπάρχει η δυνατότητα κατάβασης μέσω χιονοδρομικού κέντρου - διάσελου Χορού, στον οικισμό του Βώλακα (830 μ.) Υ.Δ. 1402 μ.
3. Χιονοδρομικό Κέντρο - Αυχένας Κορυφής Φαραγγιού ή βάραθρο Χιονότρυπα όπου μπορείτε να συνδυάσετε το ορειβατικό σκι με χειμερινή αναρρίχηση.

Με αφετηρία το ξενοδοχείο "GRANITIS HOTEL" ξεκινάμε για τα πανέμορφα μονοπάτια μέσα στο δάσος οξιάς. Καταπληκτική διαδρομή και πολύ καλά σηματοδοτημένα και καθαρισμένα μονοπάτια ώστε ακόμα και άνθρωποι που εξορμούν μέσα στο βουνό για πρώτη φορά να αισθάνονται την ασφάλεια πως όποια διαδρομή και να ακολουθούσουν δεν πρόκειται να χαθούν. Τα ίδια μονοπάτια μπορούμε να ακολουθήσουμε και με ποδήλατα που παρέχει δωρεάν το ξενοδοχείο. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης με φροντίδα του ξενοδοχείου, να περιμένουν το γκρουπ κάθε 4-6 χλμ. και να παρέχουν τροφή νερό και γενικά κάθε τι που θα κάνει τον πεζοπόρο και την οικογένειά του να αισθανθούν όμορφα και ένα με τη φύση. Όλες οι εξορμήσεις πραγματοποιούνται μόλις τις επιθυμήσει ο καθένας.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Το Φαλακρό παρουσιάζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον και για τον φανατικό ορειβάτη.
Σας προτείνουμε ενδιαφέρουσες διαδρομές με αφετηρία τον οικισμό ή το καταφύγιο Πύργων.

ΠΥΡΓΟΙ-ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: Η ωραιότερη και πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή στο Κεντρικό Φαλακρό είναι αυτή που μας φέρνει οπό το χωριό Πύργοι στο Χιονοδρομικό. Η ποικιλομορφία της είναι εξαιρετική, είναι όμως πολύωρη και σε ορισμένα σημεία αρκετά δύσκολη.
Από την βορινή έξοδο του χωριού, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Σωτηρίου, ξεκινάει ένας χωματόδρομος που ακολουθεί την δυτική πλευρά του φαραγγιού. Σε 45 περίπου λεπτά φτάνουμε στη βάση μιας ορθοπλαγιάς όπου βρίσκεται ένα παλιό παροπλισμένο καταφύγιο. Η ορθοπλαγιά αυτή βρίσκεται στο τέλος μιας χαράδρας, που αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού. Εδώ ο δρόμος τελειώνει και συνεχίζουμε ακολουθώντας ένα καλογραμμένο μονοπάτι που βρίσκεται στο βάθος της δασωμένης χαράδρας (Στενόρεμα). Μετά από βάδισμα 45 λεπτών το μονοπάτι εγκαταλείπει τη χαράδρα και αρχίζει να ανηφορίζει ανατολικά. Εδώ χάνεται η διαδρομή και ξαναβρίσκεται μέσα στις συστάδες των δέντρων. Ακολουθούμε κατεύθυνση βορειοανατολική και μετά οπό 1 ώρα και 15 λεπτά φτάνουμε σε μια παλιά ομβροδεξαμενή. Το μονοπάτι συνεχίζει βόρεια μέσα από το πευκοδάσος και συναντά αργότερα το φαράγγι. Στη συνέχεια ακολουθεί κατεύθυνση βορειοδυτική και αρχίζει να τραβερσάρει την απότομη δυτική πλαγιά της Καρτάλκας. Μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά καταλήγει στο χιονοδρομικό. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής είναι πεντέμισι έως έξι ώρες και είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς οδηγό.

ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ
Μπορούμε να διασχίσουμε από την αρχή του το περίφημο Φαράγγι έξω από το χωριό Πύργοι. Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα να θαυμάσουμε "εκ του ασφαλούς" τις ιλιγγιώδεις ορθοπλαγιές, που παρεμβάλλονται ανάμεσα στο τέλος του Φαραγγιού και τις ψηλότερες κορφές του Φαλακρού. Το φαράγγι είναι σχεδόν οριζόντιο ή ανηφορίζει πολύ ελαφριά. Ο πυθμένας του είναι στρωμένος με πέτρες χειμάρρων και ελίσσεται ανάμεσα σε απότομες και πολύ δασωμένες ράχες. Σε πολλά σημεία γίνεται εξαψετικά στενό με πλάτος που δεν ξεπερνά τα 3-5 μέτρα. Κάτω από αυτά τα που στενέματα σχηματίζονται λεκάνες με νερό, δυσκολεύουν κάπως την προώθηση. Αυτό το στενό τμήμα του Φαραγγιού ονομάζεται "Νασκβίτσα". Στην τελική του μορφή το φαράγγι χωρίζεται σε δύο παρακλάδια, που κατευθύνονται στις πλαϊνές ορθοπλαγιές ενώ οι κεντρικές ορθοπλαγιές καταλήγουν σε δύο παρακλάδια του φαραγγιού.

 


4Χ4 SAFARI
ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΟΧΗΜΑΤΑ 4x4 ΣΕ ΧΩΜΑΤΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Οι χωμάτινες διαδρομές του Φαλακρού που συνήθως οδηγούν σε μεγάλα υψόμετρα, ανάλογα με την υφή του εδάφους, τις κλίσεις του και την εποχή του έτους, μπορεί να είναι δύσβατες ή και απολύτως αδιάβατες. Αποτελούν όμως πρόκληση για κάποιον που έχει στοιχειώδεις εξερευνητικές τάσεις. Σας προτείνουμε τις σημαντικότερες από αυτές.
Δενδράκια-Μπάρες: Συνολικό μήκος 4 χλμ. Λιβαδερό-Βώλακας: Συνολικό μήκος 37 χλμ. Ξηροπόταμος-Λις: Συνολικό μήκος 15 χλμ. Πετρούσα-Γυμνός Αυχένας. Συνολικό μήκος 12 χλμ. Πύργοι-Οροπέδια Σίτνας. Συνολικό μήκος 12,5 χλμ.
Διαδρομή Γρανίτης - Άγιος Παύλος: 6 ώρες


ΚΑΝΟΕ ΚΑΓΙΑΚ
Το καγιάκγίνεται με μονοθέσια λέμβο και ένα κουπί διπλής όψης ώστε ο αθλητής να μπορεί να κωπηλατεί εναλλάξ δεξιά και αριστερά. Καθώς ξεκινά από ένα υψηλότερο προς ένα χαμηλότερο σημείο, πρέπει να εκμεταλλευθεί τη δύναμη του νερού, να ελέγξει τη λέμβο, να αποφύγει τα φυσικά εμπόδια και φυσικά, την ανατροπή της! Ο εξοπλισμός που απαιτείται περιλαμβάνει κράνος και σωσίβιο που κρίνονται απαραίτητα για την ασφάλεια ακόμα και των έμπειρων αθλητών.


ΑΕΡΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Το Φαλακρό προσφέρει σημαντικές φυσικές πίστες για την άσκηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς και του αιωρόπτερου. Ο αθλητής μπορεί να χρησιμοποιήσει την πίστα απογείωσης στη περιοχή Πύργων-Πετρούσας σε υψόμετρο 1200 μ. με προσανατολισμό νοτιοανατολικό, νότιο, νοτιοδυτικό. Η πεδιάδα της Δράμας αποτελεί ιδανικό τόπο για προσγειώσεις.